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OPINION 

Determining third-country trading venues for the purpose of position limits 

under MiFID II 

1 Legal basis 

1. ESMA’s competence to deliver an opinion to competent authorities (CAs) is based on 

Article 29(1)(a) of Regulation (EU) No 1095/2010 of the European Parliament and of the 

Council of 24 November 2010 establishing a European Supervisory Authority (European 

Securities and Markets Authority)1 (ESMA Regulation).  

2. Pursuant to Article 29(1)(a) of the ESMA Regulation, ESMA shall provide opinions to CAs 

for the purpose of building a common supervisory culture and consistent supervisory 

practices, as well as ensuring uniform procedures and consistent approaches throughout 

the Union.  

2 Background  

3. Article 57(4) of Directive 2014/65/EU (MiFID II)2 requires competent authorities to set limits 

on the position that a person can hold at any time in a contract in commodity derivatives 

traded on a trading venue. Those position limits include also economically equivalent OTC 

contracts. Based on Article 57(12) of MiFID II, Article 6 of Commission Delegated 

Regulation (EU) 2017/5913 (RTS 21) determines the criteria that have to be met in order 

for an OTC contact to be considered economically equivalent to a commodity derivative 

traded on a trading venue.  

4. However, Article 57 of MiFID II does not provide any indication as to whether a contract in 

commodity derivatives traded on a third-country venue should be considered as traded 

OTC, and thereby whether such a contract could qualify as an economically equivalent 

OTC contract in accordance with Article 6 of RTS 21. The clarification of this issue is 

relevant in order to assess whether those contracts should be counted towards the EU 

position limit regime.  

                                                

1 OJ L 331, 15.12.2010, p. 48 
2 Directive 2014/65/EU of the European Parliament and of the Council of 15 May 2014 on markets in financial instruments and 
amending Directive 2002/92/EC and Directive 2011/61/EU (OJ L 173, 12.6.2014, p. 349) 
3 Commission Delegated Regulation (EU) 2017/591 of 1 December 2016 supplementing Directive 2014/65/EU of the European 
Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards for the application of position limits to commodity 
derivatives (OJ L 87, 31.3.2017, p. 479) 
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5. Market participants and CAs have therefore called upon ESMA to provide guidance on the 

treatment of contracts in commodity derivatives traded on third-country venues with regard 

to the MIFID II position limit regime. 

6. ESMA is concerned that the lack of clarity regarding the treatment of the contracts in 

commodity derivatives traded on third-country venues is likely to result in different 

supervisory approaches across CAs in the application of position limits provisions under 

MiFID II and may undermine the establishment of a level playing field. ESMA therefore 

considers it necessary to provide guidance on the matter to prevent the development of 

inconsistent supervisory practices across CAs and, thereby, contribute to supervisory 

convergence and strengthen the legal certainty required in the application of MiFID II. As 

a result, ESMA has decided to publish this Opinion.  

3 Opinion 

7. To ensure that the objective of the position limit regime set out in MiFID II is achieved, 

ESMA believes that positions limits should only apply to contracts in commodity 

derivatives traded on EU trading venues and to OTC contracts economically equivalent to 

such contracts. 

8. Further, ESMA believes that contracts in commodity derivatives traded on a third-country 

facility, which is considered as a trading venue, should not be regarded as OTC  and, 

hence, that the positions resulting from trading those contracts should not count towards 

the EU position limit regime.  

9. In this context, ESMA is aware that the correct application of position limits under MiFID II 

would require the identification of third-country trading venues. ESMA believes that such 

third-country trading venues should have features similar to the features common to all 

EU trading venues.  

10. Any identification of trading venues for the purposes of the consistent application of 

position limits provisions set out in MiFID II proposed by this Opinion does not in any way 

prejudice an equivalence assessment performed by the European Commission under 

MiFID II/MiFIR4 and, in particular any equivalence assessment of third-country trading 

venues for the purposes of the trading obligation for shares and derivatives, in accordance 

with Article 25(4)(a)of MiFID II and Article 28(4) of MiFIR.  

11. ESMA considers that only a third-country trading facility that meets all the following 

objective criteria should be considered as a trading venue for the purposes of the MiFID II 

position limit regime:  

                                                

4 Regulation (EU) No 600/2014 of the European Parliament and of the Council of 15 May 2014 on markets in financial instruments 
amending Regulation (EU) No 648/2012 (OJ L 173, 12.6.2014, p.84 
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a. it operates a multilateral system, i.e. a system or facility in which multiple third-party 

buying and selling interests in financial instruments are able to interact; 

b. it is subject to authorisation in accordance with the legal and supervisory framework 

of the third-country; 

c. it is subject to supervision and enforcement on an ongoing basis in accordance with 

the legal and supervisory framework of the third-country by a competent authority that 

is a full signatory to the IOSCO Multilateral Memorandum of Understanding 

concerning Consultation and Cooperation and the Exchange of Information (MMoU)5. 

12. Therefore, ESMA considers that for the purposes of Article 57 of MiFID II, and in particular 

paragraph (4) thereof, commodity derivatives traded on third-country trading venues that 

meet the criteria considered above should not be considered as OTC trades.  

13. In order to ensure legal certainty and a high degree of supervisory convergence in the EU, 

ESMA will publish a list of trading venues that meet the criteria stated in paragraph 11. 

That list will published in an Annex to this Opinion and will be updated on an ongoing 

basis. 

                                                

5 https://www.iosco.org/library/pubdocs/pdf/IOSCOPD386.pdf 


